2.6.21

Ένα βιβλίο που θα βάλει το σπίτι αλλά και την ζωή σου σε τάξη!

Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη



Διεθνής Best Seller

Συγγραφέας : Kondo Marie

Κατηγορία Βιβλίου : Αυτοβελτίωση

Εκδόσεις : Κλειδάριθμος

Σελίδες : 306


Όταν σε ένα χώρο επικρατεί το απόλυτο ΧΑΟΣ , το σίγουρο είναι ότι το ίδιο , ίσως και χειρότερο χάος θα επικρατεί και στον εσωτερικό μας κόσμο!

Εάν σε ένα σπίτι ζει ένα και μόνο άτομο το χάος αυτό μπορεί και να "μαζεύεται" κάπως. Αν όμως υπάρχουν και άλλα άτομα και κυρίως παιδιά τότε η μπάλα χάνεται και κάτι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε!

Αν ονειρεύεσαι μια τέλεια ντουλάπα αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά..

Αν τα βιβλία βρίσκονται παντού... διαβασμένα - αδιάβαστα είναι διάσπαρτα στο σπίτι και οποιαδήποτε άλλη χαρτούρα (έγγραφα, αποδείξεις από ψώνια κλπ κλπ ) κατακλύζει όποιο συρτάρι ή ντουλάπι ανοίγεις...  Δεν νομίζεις ότι πρέπει κάπως να αντιδράσεις;

Και ναι, okay θα τα συμμαζέψεις, θα τα βάλεις εκεί που τα βάζεις πάντα, αλλά μετά από 5-6 ημέρες η ακαταστασία επιστρέφει. Σου έχω νέα..... 

Τακτοποίεισαι τα ΠΑΝΤΑ μια για ΠΑΝΤΑ!

Πως???

Η Πρέσβειρα της καλής και αποτελεσματικής οργάνωσης Marie Kondo με τη μέθοδο KonMari (από το όνομά της όπως καταλαβαίνεις) έχει τη λύση!

Χρειάζεσαι μόνο μισό χρόνο για να τα βάλεις ΟΛΑ σε τάξη και να διατηρηθεί αυτό το ΠΑΝΤΑ!

Μέσα απο το βιβλίο της Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη σου μαθαίνει βήμα - βήμα πως να το κάνεις σωστά μία φορά και τέλος. Αν συμμαζεύεις από λίγο και κάθε μέρα τότε δεν θα κάνεις άλλη δουλειά από το να συμμαζεύεις πάντα!

Μια κι έξω , λοιπόν!

Η συμβουλή της είναι να αρχίσεις ανά κατηγορία αντικειμένου και όχι ανά τοποθεσία. Δηλαδή , μην προγραμματίσεις να τακτοποιήσεις πρώτα το ένα δωμάτιο μετά το άλλο. Έπειτα την κουζίνα. Στην συνέχεια το μπάνιο, μέχρι να τελειώσεις όλο το σπίτι. Το κόλπο είναι να τακτοποιείς ανά κατηγορία.

Πρώτα απ' όλα, φρόντισε να είσαι μόνη στο σπίτι. Δεν χρειάζεσαι παρέα για αυτή τη δουλειά. Κυρίως δεν χρειάζεσαι την παρέα οποιουδήποτε με τον οποίο ζεις μαζί! Σύντροφο, γονείς, παιδιά. Αν η μαμά σου είναι σαν εσένα, minimal, κάντε την διαδικασία μαζί θα το χαρει να αδειάζει το χώρο από "περιττά" !

Επέλεξε μια κατηγορία τη φορά και τελείωσε την μονομιάς. Ο,τι δεν χρειάζεσαι εσύ, που χρησιμοποιείς περισσότερο απ'όλους τους άλλους το σπίτι, δεν το χρειάζεται κανείς.

Στο βιβλίο της, η Kondo παίρνει κάθε κατηγορία αναλυτικά. Ρούχα, βιβλία, χαρτιά και εγγραφα - αποδείξεις, μικροαντικείμενα, διακοσμητικά, ενθύμια και τα τακτοποιεί αφού πρώτα τα κρατήσει στα χέρια της και νοιώσει αν πραγματικά τα χρειάζεται ή τα κρατά από συνήθεια.

Υποστηρίζει ότι δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Δεν είναι μόνο θέμα πρακτικότητας. Είναι και θέμα ψυχολογίας!

Η στέγη, η τροφή και η ένδυση είναι οι βασικότερες ανάγκες των ανθρώπων.

Πόσο ανάλαφρος νοιώθει κάποιος μπαίνοντας σε ένα χώρο που ρέει θετική ενέργεια. Ο αέρας είναι πιο φρέσκος. Η αύρα, θετική και η αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας μόνιμη.

Η διαδικασία βασίζεται σε τρία στάδια

- επιλέγω

- πετάω

- αποθηκεύω

Το όλο point είναι στο "πετάω" . Γιατί κανείς μας δεν πετάει. Στην ουσία, αποθηκεύει για να πετάξει.. Το θέμα είναι να πετάξω ΤΩΡΑ ! 

Το κρατάω στα χέρια μου. Ποια είναι η αίσθηση που μου δημιουργεί; Αν είναι αδιάφορη το πετάω. Αν είναι ενθύμιο που δεν θα χρησιμεύσει πουθενά, κρατάω στη μνήμη μου μυρωδιές και αισθήματα και το αποχαιρετώ με αγάπη για όσα με έκανε να νιώσω. 

 Τέλος, αποθηκεύω. Απλά και ευδιάκριτα. Αποθηκεύω κυρίως κάθετα έτσι ώστε με μια κίνηση να ξέρω πού υπάρχει αυτό που θελω και τί είναι αυτό που ψάχνω.

Το θέμα με τα ρούχα είναι αυτό που καεί περισσότερο όλους μας!

Ρούχα που φοράς. Ρούχα που δεν φοράς. Που  σου κάναν δώρο αλλά τα κρατάς από ευγένεια. Που δεν σου κάνουν γιατί πήρες ένα - δύο κιλά παραπάνω και λυπάσαι να τα πετάξεις γιατί έχεις σκοπό να ξαναχωρεσεις μέσα σε αυτά. Ρούχα των παιδιών και ό,τι συνεπάγεται- πονεμένη ιστορία! Η αποθήκευσή τους ανά σεζόν.

Ένα θα πω : δεν ασχολήθηκα ποτέ ξανά με ρούχα! Ο τρόπος διπλώματος που διδάσκει είναι καταπληκτικός και με λίγη εξάσκηση γίνεσαι expert. 

Τα ρούχα φαίνονται μονομιάς και ξέρεις αμέσως πιο θα πάρεις χωρίς να ανασύρεις το "από κάτω" και να μετακινούνται και να τσακώνονται τα υπόλοιπα. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό για ένα παιδικό συρτάρι...!

Το ίδιο ισχύει για εσώρουχα, κάλτσες, κρεμαστά όπως παλτά, μπουφάν, πουκάμισα. Οι ντουλάπες και τα συρτάρια δεν "μπουκώνουν" πια! Παίρνουν αερα! Όλα είναι άνετα και ευδιάκριτα!

Δικα μου tips

    1. Αν ειναι κάτι που δεν είσαι σίγουρη ότι το χρειάζεται κάποιος άλλος μέσα στο σπίτι, κρύψτο κάπου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα ορίσεις εσύ. Αν σ αυτό το διάστημα δεν το αναζητήσει ο ιδιοκτήτης του, τότε ανακύκλωσέ το.

    2. Δεν χρειάζεται να προμηθευτείς αποθηκευτικά κουτιά - εκτός από ελάχιστα. Κουτιά παπουτσιών είναι καταπληκτικός και ανεξοδος τρόπος.

   3. Χρησιμοποίησε 4 συρτάρια για κάθε άτομο. Ένα για καλοκαιρινά , ένα για χειμωνιάτικα, ένα για κάλτσες και ρούχα ύπνου και ένα για εσώρουχα (συνήθως του κομοδίνου)

                καλοκαιρινά σε παιδικό συρτάρι

            χειμωνιάτικα σε παιδικό συρτάρι 

 

Τί μου άρεσε 

Μέσα σ'ένα βιβλίο, κατάφερε να χωρέσει έξι μήνες δουλειάς για μια ζωή ελευθερίας

Έχει ωραία γραμματοσειράς, διαβάζετε άνετα και έχει πολύ ωραία δομή. Σε περνάει πολύ ομαλά από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να χάνεις όσα διάβασες.

Τί δεν μου άρεσε

Το ότι δεν έχει καμία εικόνα. Παρόλα αυτά ομως είναι τόσο αναλυτική που οι εικόνες δημιουργούνται εύκολα στο μυαλό σου.

Σημείωση:.  Έχει δική της εκπομπή σε συνδρομητικό κανάλι και στα βίντεο της δεν σου αφήνει κανένα περιθώριο να μην καταλάβεις. 

Πάρε τον έλεγχο του σπιτιού σου μια φορά λοιπόν και δεν θα χρειαστεί να ξανά χάσεις ώρες ή και μέρες για να το ξανά βάλεις σε τάξη!

Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε τι σκέψεις σου..

Απλά σ'αγαπώ

Απλά σ' αγαπώ               Απλά σ' αγαπώ !       Συγγραφέας : Γιάννης και Μαρίνα                                              Αλεξά...